házi "vegeta" szinte ingyen

2010-09-04

sponsored links

Manapság, a gasztroblogok és az egészséges táplálkozás korában talán már mindenki számára világos, micsoda szentségtörés adalékanyagokkal teli vegetával, leveskockával fõzni. Vannak ugyan méregdrága, bolti alternatívák (íme egy példa), de én inkább azt javaslom, készítsük el egészséges ételízesítõnket szinte ingyen mi magunk!

hozzávalók:

maradék zöldségdarabok (nem baj, ha fonnyadt, a penészes részeket viszont vágjuk ki), pl:
sárgarépa
fehérrépa
mindenfajta hagymák, fokhagymák
zeller
paprika
káposzta
kelkáposzta
karalábé
gomba
zöldfûszerek

gyömbér

elkészítés:

A zöldségeket NAGYON apró kockákra vágjuk. Ehhez éles kés szükséges. A legegyszerûbben és legolcsóbban úgy élezhetjük meg a késünket, ha egy felfordított bögre mázatlan karikáján többször végighúzzuk az élét (lapjával, tehát nem úgy, mintha fel akarnánk szeletelni a bögrét).
A kockákat terítsük szét papirossal (sütõpapír, szalvéta, fénymásolópapír, egyre megy, csak ne legyen rajta festék, ami a zöldségre tapadhat) borított tálcán vagy tepsin, esetleg aszalótálcán. Ha van rá lehetõségünk, tegyük ki a napra vagy a fûtõtestre, esetleg helyezzük a hûlõ, nyitott ajtajú, langyos sütõbe, ha épp sütöttünk valamit. Én azt javaslom, ne pazaroljunk energiát a levesporunk kiszárítására, de aki emiatt bekapcsolja a sütõjét, netán az aszalógépét, lelke rajta! Tehát hagyjuk száradni a zöldségeket. Ha kiszáradt, tegyük a levesport jól záródó övegbe, dobozba.
Ízesíthetjük fûszerekkel: só, bors, pirospaprika, szerecsendió, élesztõpehely remekül illik hozzá, de nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat!
A kész keveréket ugyanúgy használjuk, mint a bolti ételízesítõt.

A levesporunkat folyamatosan gazdagíthatjuk az éppen rendelkezésünkre álló maradék zöldségekkel, így a hûtõben fonnyadó negyed karalábé többé nem bosszúság lesz, hanem öröm! Hiszen minél szikkadtabb az alapanyag, annál gyorsabban fognak készre száradni a kis kockák! A mai gazdasági helyzetben az embernek minden szál répát meg kell becsülnie! És higgye el, kedves olvasó, a bolti vegeta sem készül frissebb zöldségbõl!



Folytats a blogon ... fozzunkurommel.freeblog.hu/archives/2...

sponsored links

Keres?s